hondekop mat'54

Nederland heeft heel veel moois te bieden. Een rijke historie, kunst, cultuur en bezienswaardigheden. Deze dingen zijn terug te vinden in onze musea. In de Nationale Museumweek krijgt al het moois in Nederland extra aandacht.

Dit jaar start de nationale museumweek in Utrecht. De week begint met de onthulling van een heuse gouden hondekop op het Domplein op 15 april. O.a. Presentator Klaas van Kruistum zal de opening voor zijn rekening nemen. De Hondekop, oftewel de Mat’54 uit het spoorwegmuseum is een belangrijk icoon uit de geschiedenis van de trein en is daardoor met recht een gouden schat in de Nederlandse geschiedenis te noemen.

Museumkaarthouders konden afgelopen tijd hun stem uitbrengen op hun favoriete pronkstuk. De Hondekop kreeg hierbij met 58% veruit de meeste stemmen.

Nationale Museumweek

Tijdens de nationale museumweek plaatsen 500 Nederlandse musea hun pronkstukken in de schijnwerpers. De nationale museumweek vind dit jaar plaats van 16 t/m 24 april. Binnen en buiten de muren van de diverse musea zijn initiatieven om “ons echte goud” te bewonderen, uiteraard in elk museum en elke collectie.

Musea in Utrecht

Naast het spoorwegmuseum, dat de thuishaven van de laatst rijdende hondekop is, zijn er nog meer interessante musea die echt een bezoekje waard zijn. Hieronder een aantal bekende en minder bekende musea uit de regio die tijdens de museumweek het bezoeken waard zijn.

de drie pruikenMuseum Speelklok
Museum Speelklok is het meest muzikale museum van Nederland. Geniet van de uiteenlopende instrumenten, waaronder carillonklokken, speeldozen, pianola’s en straat-, kermis- en dansorgels.

Pronkstuk
Het straatorgel “de drie pruiken”
Het straatorgel ‘De 3 Pruiken’ is een klinkend pronkstuk van dit museum. Rond 1900 werd het door het Parijse Gavioli et Cie gemaakt als kermisorgel. Daarna speelde het in Manchester, maar sinds 1923 is het als straatorgel in Nederland. Meer info over dit pronkstuk is te vinden op de speciale pagina op de website van de nationale museumweek.

Extra’s
Tijdens deze week worden er op de woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag muzikale en vrolijke kinder rondleidingen gegeven.

CatharijneconventMuseum Catharijneconvent
Dit Museum heeft in 2013 landelijke bekendheid gekregen door de monstransroof en is hét nationaal museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis. Met een collectie van zowel protestantse als katholieke kunst- en cultuurvoorwerpen is het museum uniek in de wereld.

Pronkstuk
Het Catharijneconvent kent een collectie middeleeuwse handschriften en zijn terug te vinden in de Catharinazaal, de eregalerij van het museum

Extra’s
van 16 t/m 24 april kun je van 14 uur t/m 14.30 uur een kijkje achter de schermen nemen in het depot. Onder leiding van een museumexpert laten ze zien welke kunstwerken de huidige tentoonstelling Franciscus niet gehaald hebben en waarom.

Overige musea
Via de onderstaande link kom je op de musea overzichtspagina uit en kun je zien welke musea er speciale aandacht besteden aan de nationale museumweek.

Nationale Museumweek

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Let's Get Started

babysitting certification