Romeinen in Castellum Fectio en fort Vechten – avontuurlijk en natuurlijk

fectio-1In en rond de stad Utrecht ligt de geschiedenis bij wijze van spreken voor het oprapen. Zo vond ik in het buitengebied een interessante plek waar de Romeinse geschiedenis zichtbaar is gemaakt. Het Castellum Fectio is een plek waar jong en oud avontuurlijk kunnen genieten van natuur en historie. Het Romeinse verleden van Utrecht is aan de hand van opgravingen weer zichtbaar geworden of aanschouwelijk gemaakt met reconstructies. Het is de moeite waard om deze plekken op te zoeken.

Romeinse geschiedenis

Ingeklemd tussen de wijk Lunetten en het bosgebied van Rhijnauwen, vond ik terwijl ik op de fiets over de Marsdijk reed, een plek die de Romeinse geschiedenis meedraagt. In een stuk weiland zijn met behulp van betonnen regels de contouren van Castellum Fectio zichtbaar geworden. Ook twee dorpswoningen hebben op deze manier vorm gekregen. Het castellum ligt op een hoger gelegen deel van het weiland. Het maakt deel uit van de limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, aan de toenmalige loop van de rivier de Rijn.

Sporen van het verleden

Bij opgravingen zijn sporen gevonden van overstromingen en beschoeiingen, die erop duidden dat het castellum strategisch heeft gelegen, met een vaarverbinding naar de Noordzee. Op het terrein van het naastgelegen fort Vechten bevond zich in die tijd de vicus, het kampdorp. Er waren meer dan vijfhonderd ruiters gelegerd.

Fectio heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Zo werd het in 69 na Chr. door de Bataven platgebrand. Later is er een stenen castellum gebouwd. Dat is tot 275 na Chr. blijven staan. Hoe deze legerplaats, waarin in de Romeinse tijd vooral geronselde soldaten waren gelegerd, aan zijn einde is gekomen, is onbekend.

Voor jong en oud

Dat kleine gebiedje aan de Marsdijk biedt tal van mogelijkheden voor jong en oud. Zo is in het naastgelegen fort Vechten het Waterliniemuseum gevestigd, waar de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie wordt verteld. Het terrein herbergt bovendien een prachtig stuk natuur dat aan alle kanten aansluiting geeft op de omgeving. Een wandeltocht of fietsroute hoeft hier dus niet te eindigen. Hiermee hebben we een verrassend stukje Utrechts buitengebied te pakken.

De terreinen van het Castellum Fectio en het fort Vechten zijn vrij toegankelijk. Voor het Waterliniemuseum geldt wel een toegangsprijs.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Let's Get Started

babysitting certification