oude gracht utrecht

De grachten in Utrecht zijn de laatste jaren al vaker uitgeroepen tot de mooiste grachten van Europa en zelfs de wereld door verschillende toeristische organisaties. Maar wat maakt de Utrechtse grachten zo mooi en uniek? Utrecht heeft met de Oude en Nieuwegracht en haar werven en werfkelders een uniek wervenstelsel. Breng je een bezoek aan Utrecht, dan is een tochtje over de grachten of een wandeling langs de grachten zeker de moeite waar.

De Oudegracht

Utrechts meest bekende gracht is de Oudegracht. Met twee kilometer lengte stroomt de Oudegracht door de Utrechtse binnenstad heen en is de verbinding tussen de kromme Rijn en de Vecht. Tegenwoordig kenmerkt de Oudegracht zich door de vele gezellige terrassen en restaurants die zich in de werfkelders en werven bevinden. Vanaf het water kun je al dit moois ook bewonderen. Je kunt een rondvaart boeken, een waterfiets huren of met de kano door de grachten heen. Een waterfiets kun je huren in de buurt van de stadhuisbrug.

Rondvaart door de grachten maken, kijk dan op de site van rederij Schuttevaer

Werven en werfkelders

Waar de werven oorspronkelijk gebruikt werden als opslag en doorvoer van goederen, zijn ze tegenwoordig voornamelijk in gebruik als woning, winkel of horecagelegenheid.  vanaf 1948 is de gemeente Utrecht eigendom van de werven en werfmuren en sinds die periode is er gerestaureerd waardoor er een mooi geheel en betere uitstraling ontstaan is.

Vooral in de binnenstad is het erg levendig langs de grachten en door de vele gezellige terrasjes is dit de plek bij uitstek om even lekker te ontspannen.

Alle Utrechtse grachten

Naast de meest bekende Oudegracht, heeft Utrecht nog meer grachten door de stad lopen die het grachtenstelsel complementeren. Zo zijn er de Nieuwegracht en de Kromme Nieuwegracht. Hier zijn voornamelijk monumentale grachtenpanden terug te vinden. Ook kent Utrecht de Plompetorengracht, de Drift en de Stadsbuitengracht.
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Let's Get Started

babysitting certification